lördag, september 23, 2006

Bedjan om nåd för Kobra Rahmanpour

Härmed ber vi er att medla för att rädda livet för Kobra Rahmanpour som befinner sig i fängelse i Iran och med avrättning. Samtidigt ber vi er att ni medlar även för de andra kvinnorna som kommer att blki stenade till döds på grund av så kallade "äktenskapsbrott"
Det är tragiskt att Kobra har mördat en annan kvinna, men det är också tragiskt att kvinnor föds i underordning och inte kan bestämma över sitt liv.
I vår moderna patriarkala värld respekteras inte de mänskliga rättigheterna och att födas till kvinna är likställd som att vara brottsligt inställd i alldeles för många länder och kulturer.
Redan som små flickor blir tjejerna sålda eller bortförlovade för att tjäna någon de inte valt. I Kobras fall blev detta förödande och samma man som gjorde hennes liv till ett helvete, samma man är den som idag hämnas genom den långa och omänskliga fängelse vistelsen samt hennes stundande avrättning. Han har även makten att benåda henne.
I vår patriarkala värld är kvinnors rättslöshet en grym verklighet. Lika grymt som dödsstraffet är. Båda två bör avskaffas snarast.
Milka Saxlund
Feministiskt initiativ i Göteborg
2006-09-23