fredag, juli 14, 2006

Stoppa kriget/n

Jag kan inte annat än solidarisera mig med alla människor som drabbas av kriget. Libanon, Irak, Afganistan och så många andra länder.
Hur många gånger måste historien upprepas för att krigsherrarna ska förstå att det är fel väg? När ska det sluta? Varför tillåter vi deras lek med människornas liv?
Makt-makt-makt. Till vilken nitta, för vems skull? Varför tillåter vi detta?

torsdag, juli 13, 2006

Om studielån bland andra petitesser

”Allt färre studenter tar studielån ”skriver GP i dagens tidningen. Jag vänder gärna om siffran och påpekar att 74,6 procent av studenterna tvingas i en skuldfälla av samhället.
Hur ska dessa personer som idag tvingas till ofantliga skulder för att skaffa sig kunskaper kunna försörja resten av samhället när de kommer att ha en så pressad ekonomi?
Eller kanske det är tänkt att bara den 25,4 procent som inte lånar ska lyckas behålla samhället på fötterna?
Ungdomsarbetslösheten är enormt, det vet vi alla.
Ungdomar som är skoltrötta efter 18-20 år i skolsystemet (inklusive förskolan), som vill göra rätt för sig och skaffa ett jobb har mycket få chanser med dagens arbetsmarknads utformning.
De sociala myndigheterna, arbetsförmedlingar och det samhälliga trycket slussar de vidare till studier och kurser det vill säga direkt i diket: studielånet/skuldfällan.
Att en fjärde del av studenterna lyckas med en annan form av försörjning än studielån, inte bara genom förmögna föräldrar, utan många gånger genom hårt arbete bevisar än en gång att de flesta studenter i dagens samhälle kan inte klara sig på egna ben.
Detta är ett förfärligt konstaterande av hur fel den aktuella studielåne systemet slår och kommer att slå mot den enskildes samt samhällsekonomin imorgon.
I stället för att fira, utmanar jag CSN och alla kloka personer i detta land att hitta skonsammare lösningar för att trygga Sveriges framtid.

Brott: studier i svenska för invandrare och förskollärarlinje
Dömd att betala ca 8000kr/år fram till pensioneringen
Mina barn tar ofrivillig studielån