lördag, september 16, 2006

dagens noll är nästan här

Nedräkningen har gått fort, det känns mycket spännande, nästan förlamande att tänka på det.
Än finns det mycket vi måste göra -valsedlarna ska på plats- och mycket vi kan göra som att hålla tal och prata med folk.
Det är många röstberättigade som inte har bestämd sig. Frågan är om de kommer att ta ställning eftersom bilden tv har get täcker inte alla förslag och möjligheter. Man har koncentrerat sig på den traditionella blockpolitiken och undanhålligt att Feministiskt initiativ har en annan vinkel på politiken och att rösta på F! kan verkligen göra skillnad.
Vi springer den sista sträckan och mål linjen redan syns. Idag och imorgon får vi kämpa lika hårt som vi har gjort fram tills nu. Alla gör ett fantastiskt jobb och vi får verkligen vara stolta för det.
Igår var jag hos en kvinnoförening i Angered. Det fanns många underbara kvinnor med sina tankar och frågeställningar. Jag kunde inte låta bli och tänka: det är här jag borde börjat valkampanjen. Det är klart att i stället började vi framtids arbetet oavsett valet. För oavsett valresultatet har den feministiska rörelsen tagit ett stort steg framåt. Ingen kan stoppa den.

torsdag, september 14, 2006

Rösta en allt i allo till riksdagen

Vilken dag!!! Tur att jag har humor, inte alltid uppskattad, men idag ska alla valsedlar paketeras och adresseras. Vilken annan politiker gör allt detta? Vi gör allt. I morse steg jag upp ca 5.oo, svarade på en massa mail från olika personer, sedan åkte jag till Biskopsgården på skoldebatt, sedan till Valborg(vår finna valstugan), jag kände mig så trött att jag åkte hem med syfte att sova. 10 minuter hann jag slappna av då mitt barnbarn kom. Sista kopp kaffe bryggdes och jag började att paketera valsedlar. Som tur är kom Annika och på skyndade processen. 23 paket tog hon med sig, resterande 49 håller jag på att förbereda nu. Jag passade på och tittade på riksdagspolitikernas valparad på TV. De pratade om jämställdhet och det är skrattretande. På alla sätt försöker de med att bevisa att F! inte behövs och det är tvärtom, utan F! i riksdagen, i kommunerna, i landstingen, ingen jämställdhet och ingen antidiskriminerings politik, det är jag helt övertygad om.
Det som är oförlåtligt är mediernas attityd. Jag vill se två saker: en rejäl medie debatt och att riksdagsvalet och kommun fullmäktigevalet skils åt.
Vi gör vad vi kan, kampen är helt ojämställd och ojämlik, men vi har redan kommit lånt.
God natt om du ska sova. Kan du inte det, kom och hjälp till, natten är ännu ung och det finns massor att göra.
Efter valet tänker jag jobba för att skafa en bra lokal , en feminist borg där vi kan träffas och jobba tillsammans för ett bättre samhälle.

Rekomenderas

Go morgon och läs gärna Kristinas blog
http://www.kristinahultman.nu/

onsdag, september 13, 2006

För er som förstår spanska

Mindre än 100 timmar kvar

Det känns så bra. Mindre än hundra timmar till valet, vi har gjort mycket och än kan vi göra mera. Jag önskar att vi kunde vara övermänskliga nu och hinna prata med så många människor som helst. Men som tur är, är vi bara människor som ser framemot ett bättre samhälle. Det är så underbart att träffa människor av alla sorter och lyssna till deras kloka resonemang och idéer, deras upplevelser och önskningar.
Efter valkampanjer, kommer jag att fortsätta att träffa folket för det är verkligen lärorikt.
Det var några killar idag som undrade om vad vi tyckte om kärnkraften. Jag svarade som jag brukar, jag kallar det för atomkraft, för att påminna om Hiroshima och Nagasaki. Påminna att det handlar även om vapenindustrin, inte bara el försörjning. Det handlar även om avfallet och vad ska vi göra av det? Men: vad ska vi ha istället? Jag svarade att de har chansen att hitta på nya lösningar, att de behöver inte fastna i den röra som vår generation har ställt till, de har möjligheter att skapa alternativ till allt som nu håller på att bli föråldrad och som bara ställer till framtida problem. Våra ungdomar behöver inte bli anhängare för det samhälle vi har byggt utan det är bara bra om de hittar nya lösningar.
Jag hoppas att nästa valrörelse handlar inte om dessa föråldrade frågor. Nästa valrörelse borde handla om nya och ljusare frågor. Låt oss gå framåt i ett nytt samhälle. Låt oss förändra världen.
Det är mandaten jag ber om att få.

Den demokratiska bristen eller den institutionella diskrimineringen

Här kan ni se en kopia på vad Länstyrelsen svarar angående valredovisningen. Det är skamligt att i Sverige 2006 bara finns patriarkala och rasistiska datasystem.

Hej! I samtliga kommuner i Västra Götalands län med undantag av Göteborg kommer utöver riksdagspartierna samtliga partier som beställt valsedlar i kommunfullmäktigevalet att tas med som rapportpartier. I Göteborg kommer förutom riksdagspartierna de tre partier som var störst vid 2002-års val, och som ställer upp i årets val, att tas med som rapportpartier, dvs Kommunistiska Partiet (f.d. KPMLR), Sverigedemokraterna och SPI. Datasystemet medger inte att man lägger till mer än tre lokala rapportpartier. Detta innebär att F! inte kan läggas in som rapportparti vid kommunfullmäktigevalet i Göteborg 2006. Resultatet kommer givetvis att redovisas vid den slutliga sammanräkningen. Med vänliga hälsningar!Lars-Erik PerssonLänsstyrelsen i Västra Götalands länRättsenheten403 40 GÖTEBORGTelefon: 031-60 50 39Telefax: 031-60 52 97mailto:lars-erik.persson@o.lst.se

tisdag, september 12, 2006

Den roligaste perioden i mitt liv

Det måste jag säga:
det har varit och det är fortfarande den roligaste period i mitt liv och så meningsfullt allt känns.
Idag var vi hemma och designade affischer samt kopierade dem. Sedan gick vi ut och satte upp dem. Efteråt åkte jag till Uddevalla, hade möte med en kvinnoförening, vi ordande med valsedel utdelning, samt fortsatt samarbete i framtiden. På vägen hem affischerade vi ännu mera. Gott att ha gjort arbetet, sedan kan alla säga att vi inte syns. Jag kan bara säga att man inte ser det som man inte vill se.
Efter valet kommer jag att sakna kampanjen, men efter valet kommer jag att fortsätta att träffa människorna. God natt.

Rösta för ett feministiskt, antirasistiskt samhälle

Fem dagar kvar till valet. Många har förtids röstat, ovanligt många borde jag säga, ändå det är ovanligt många som uppger att de inte har bestämt sig än.
Tv 4 som har noll rasism som mål, hade ett stort inlägg om Sveriges demokraterna som utan tvekan är rasister även om de har förklätt sin politik, men presenterades som det partiet som har mest chanser av de små.
Tv4 hade också ett inlägg om Feministiskt initiativ där det framgick att F! inte hade chanser.
Kontentan av inlägget: rösta SD
Det luktar illa från alla håll, ända partiet som kan garantera ett feministiskt och antirasistisk samhälle är Feministiskt initiativ.
Förresten: har du redan röstat? Har du ångrat dit val? Den 17 har du en ny chans.
Om dina vägar går förbi Stockholm: missa inte Jane Fonda.
Kram. Milka

måndag, september 11, 2006

Ute i Gårdsten än en gång

Jag har varit och kollat valsedlar och pratat med folk. Bland annat med någon som påstår att i Feministiskt initiativ har vi den västerländska kvinnans kolonialistiska synsätt. Jag kan inte prata för alla och nog finns det säkert många feminister som har det sättet att sy på världen även inom F!. Ändå vågar jag påstå att vår antirasistiska politik har gått över gränserna. Vi är många uttalade antirasister med ursprung i hela världen som är en garanti för vår politik. En kolonialistisk och imperialistisk politik skulle innebära att jag förråder mig själv, det kommer inte att hända. Samtidigt är jag mänskligt och kan missta mig, därför är det viktigt att ha många referens grupper och alltid återkomma till gräsrotten. Det kommer jag att göra med mandat eller utan.
Tillbaka från Gårdsten hamnade jag i samtal med en kvinna som berättade om hur knappt det är att leva på pensionen och vad saker och ting man vill göra kostar. Gå ut och fika eller lära sig lite engelska är rena lyxer.
Nu är jag hemma, slänger i mig lite mat för att gå ut än en gång. Där emellan har en journalist från en ny tidning ringt. Jag försökte få in hela vår politik, men han nöjde sig med hälften. Det gör inget, när vi får bestämma då ska vi ta helheten.Kram, Milka
Delete It

söndag, september 10, 2006

Öppet brev till pressen

En solig söndag den 10 september går jag upp och ner för bergen, Angerds bergen i Bergsjön och i Gunnared ända upp till Lövgärdet och genom Kortedala. Jag är ute och delar valsedlar till institutions röstningen. Idag ska våra äldre och sjuka samt häktade människor rösta.
Idag får jag än en gång konstatera de brister vår demokratiska systemet har. Vi är ett nytt parti, vi måste springa valmyndigheten i hällarna för att kunna lägga fram våra valsedlar.
Människorna undrar vilka vi är, de har inte sett oss på tv. Nej de små partierna kommer på tv bara för att misskrediteras. Vad händer med dagspressen då? Nästan det samma. Jag öppnar gp och där är valet bara mellan Persson och Reinfeldt, alliansen och sossarna.
Vi andra finns inte. Vi tystas och osynliggörs.
Frågorna är:
- Hur länge ska media rapportera om våldet mot kvinnor , barn och äldre i samhället och samtidigt tysta ner de röster som vill göra förändringar och lösa problematiken?
- Hur länge ska man fortsätta att diskutera integrationen hit och dit utan att gå till botten med de verkliga bakomliggande problem?
- Hur länge ska pressen fortsätta att skriva om politiker som fuskar, tiger och inte uppfyller sina vallöften och osynliggöra och tysta ner de som vill göra riktiga samhällsförändringar, är ärliga kreativa och bestämda?
Här går jag från ställe till ställe, med väskan fylld av valsedlar och hjärnan fylld av bra förslag för ett bättre samhälle och en bättre Göteborg. Varje gång jag träffar en människa blir det minst en röst , eftersom vår politiska budskap är solklart trots molnen media har blåst upp runt den.
Jag kan tyvärr inte prata med alla Göteborgs invånare, mycket mindre med alla Sveriges invånare. Jag har inte pengarna som en person valskampanj kräver och mitt parti har inte heller pengarna för att göra reklam i motsvarande storlek som de stora partierna har och som du och jag betalar med våra skatter.
Men jag har stor tillit på det kloka svenska folket som kan läsa mellan raderna, som kan se det osynliga och höra tystnaden.
Jag litar på det solidariska och antidiskriminerande, på den fredliga och inkluderande svenska folket som inser att en ny politisk dimension bortom block tänkandet behövs för ett bättre samhälle och en livs levande värld.
Milka Saxlund
Gbg:s fullmäktigekandidat
och riksdagskandidat
Feministiskt initiativ

Bara en vecka kvar

Det känns som att det var flera år jag var här.Tack Lennart för länken, nu är jag illa tvungen att skriva varje dag. Men det har varit så mycket praktiskt och så många debatt på sistone att skrivandet har halkat efter, tyvärr.
Reinfeldt svarar just nu om alla sociala katastrofer, nu det är Persson som än en gång frågar om pensionärer.
Varje valkampanj samma sak, herrar hitt och herrar ditt som lovar det enna och det andra, men det blir inget sedan.
Det är dags för en förändring på riktigt: rösta feministiskt.
Jag har skrivit en kort presentation, läs här:
Hej!
Mitt namn är Milka Saxlund och jag kandiderar för Feministiskt initiativ till riksdagen och Göteborgs kommunfullmäktige.
År 1994 blev jag ensamstående med mina yngsta fem barn. Sedan dess har det varit en kamp att få livet att gå ihop det är samma kamp som tusentals andra ensamstående föräldrar har.
På grund av arbetslösheten flyttade jag och barnen med en resväska från Umeå till Göteborg . Vi fick bo i ett rum hos en bekant. En hel månad gick jag runt från socialkontoret till bostadsföretagen - både kommunala och privata utan att lyckas få hjälp trots att tusentals lägenheter annonserades just då. Bara när jag i desperation hotade med att tälta på torget med mina barn och anmäla diskrimineringen fick jag registrera mig som bostadssökande.
Nu, flera år senare, har jag hyreslägenhet och fast anställning men mina räkningar går inte ihop. Jag betalar hyran och maten på kreditkort, som jag är väldigt tacksam att ha för att slipa skammen medborgarna tvingas känna på socialkontoret när de vill söka biståndet alla har rätt till.
Om du ger mig ditt mandat tänker jag och Feministiskt initiativ:
* Se till att kvinnolönerna jämställs med männens
* Se till att underhållsbidraget höjs rejält
* Se till att införa ett förvärvsavdrag med 24000för ensamstående föräldrar
* Se till att försörjningsstödet(socialbidrag) tar större hänsyn till barns och ensamståendes situation. Försörjningsstödet är en rättighet för alla. Det ska vara värdigt och inte skamligt att söka det
* Se till att en höjning av barnbidraget aldrig får innebära att försörjningsstöd minskar
* Se till att förskolan och fritidsverksamhet rustas upp och blir avgiftsfria. Mindre barn i grupperna och kvalificerad personal ska vara ett måste.
* Se till att en kommunal bostadsförmedling inrättas där alla sökande placeras i en kö och där alla ska få chansen att välja mellan samtliga utannonserade lägenheter.
* Se till att alla former av diskriminering rensas bort från samhällets strukturer
Jag drömmer om ett jämställd och jämlik samhälle och jag vill förverkliga min dröm. Om du också vill det, rösta för mig den 17 september och tillsammans kan vi lyckas.
Med feministiska hälsningar
Milka Saxlund
Kandidat för
Feministiskt initiativ