lördag, september 23, 2006

Bedjan om nåd för Kobra Rahmanpour

Härmed ber vi er att medla för att rädda livet för Kobra Rahmanpour som befinner sig i fängelse i Iran och med avrättning. Samtidigt ber vi er att ni medlar även för de andra kvinnorna som kommer att blki stenade till döds på grund av så kallade "äktenskapsbrott"
Det är tragiskt att Kobra har mördat en annan kvinna, men det är också tragiskt att kvinnor föds i underordning och inte kan bestämma över sitt liv.
I vår moderna patriarkala värld respekteras inte de mänskliga rättigheterna och att födas till kvinna är likställd som att vara brottsligt inställd i alldeles för många länder och kulturer.
Redan som små flickor blir tjejerna sålda eller bortförlovade för att tjäna någon de inte valt. I Kobras fall blev detta förödande och samma man som gjorde hennes liv till ett helvete, samma man är den som idag hämnas genom den långa och omänskliga fängelse vistelsen samt hennes stundande avrättning. Han har även makten att benåda henne.
I vår patriarkala värld är kvinnors rättslöshet en grym verklighet. Lika grymt som dödsstraffet är. Båda två bör avskaffas snarast.
Milka Saxlund
Feministiskt initiativ i Göteborg
2006-09-23

onsdag, september 20, 2006

Rädda Kobra

Rätten till liv är en självklar rättighet i många länder, men inte i Iran
Demonstration
Rädda Kobra Rahampour
Som ska avrättas 23 år gammalt i Iran
Anslut dig till en världsomfattande demonstration
Fredag: 22 september, 2006
Plats: Brunsparken
Tid: kl. 16.30-18.00
Talare: Parvin Kaboly, ord. för kommittén för försvaret av iranska kvinnor och vice ordf. Women´s Libération-Iran
Mahin Alipour Women´s Libération – Iran/Sveriges sektion
Shahla Nouri Women´s Libération – Iran /Göteborgs sektion
Esamil Moloudi, människorättsaktivist
Representanter från olika organisationer
För mer info: gå in på www.azadizan.com eller www.irandwr.irg
Eller Maila till: womensliberationiran@yahoo.com

Arrangerör: Women´s Libération _Iran och Kommittén för försvaret av iranska kvinnor

Siffror och fördomar

Nu kommer reaktionerna angående Sverigedemokraterna och den låga valdeltagande i Göteborgs förorter.
När det gäller SD de finns i de svenska oasis och idyller man har byggt i förorterna. Runt omkring de har man befäst fattigdommen och arbetslösheten, ungdoms sysslolöshet och hopplöshet. SD fick stödet av sina lika, sina grannar som bor i dessa fästningar.
Åt andra hållet gav regeringen genom kommunen massor av pengar åt föreningar som organiserade debatt kvällar med: RIKSDAGSPARTIERNA. Det vill säga, inga nyheter. Folket i förorterna är trött på toma löften. Folket i förorterna vet att vi är bara en spelpjäs, att det är ingen som behandlar oss som de tänkande människor vi är utan som bönder i schak spelet. F! fick vara med nån enstaka gång, med positiv respons, men publiken som deltog i dessa kvällar var de inbyggda inte de som inte går och röstar.
Hos människorna som tappat tron på makten och makthavarna det som går hem är tv:n och vad visade den? Helt enkelt att det enda utomparlamentariska alternativet som fanns var just SD.
F! kunde ha gjort sitt också, det konstaterade vi när vi pratade ansikte mot ansikte med varje människa men för det mesta var vi inte inbjudna och våra resurser var knappa för att nå fram.

- Vår demokrati haltar och läcker på många ställen. Det är vårt ansvar-allas ansvar- att ändra på detta.
- Förslag 1 - MEDIA- ska ge plats åt alla registrerade partierna att presentera sig själva
- Förslag 2- alla utomparlamentariska PARTIERNA gemensamt ska samordna debatter och presentationer för befolkningen. Röstvärvarpengarna ska gå till detta gemensamma kassan.
-Förslag 3- Alla val är lika viktiga, antingen ändras reglerna och valen hålls vid olika tidpunkter eller lika mycket möjligheter ges till alla val och dess kandidater och politik.

Till sist vill jag bjuda dig till en Café latino i Hammarkullens folketshus. Ikväll kl 19. Antonia är radio programledare i Nicaragua och har mycket att säga om kvinnorna i sitt land samt miljöfrågor.
Ha en bra dag!

måndag, september 18, 2006

Vägen är lång och lärorik

Vi har tagit ett steg framåt, nu det är bara att fortsätta.
Kram och stor tack till alla som ställde upp under valkampanjen och valdagen.
Kram och vi ses snart.
Milka